December, de laatste maand van het jaar is begonnen

December staat voor velen in het teken van gezelligheid, en samenzijn.

Het mag dan een feestmaand zijn, het is ook de maand met korte en donkere dagen waarbij sommigen juist een periode van eenzaamheid en gemis ervaren.

Wist je dat zes op de tien alleenstaanden zich eenzaam voelen tijdens de kerst?

Veelal ouderen, maar ook jongvolwassenen kampen met gevoelens van eenzaamheid tijdens Kerst.

Psycholoog en schrijver Albert Sonnevelt wijdt dit aan de verwachtingen die we hebben van de feestdagen.

Je weet wel, het ideale plaatje!

Een mooi gedekte tafel waaraan iedereen gezellig bij elkaar is, en cadeautjes uitwisselt. Je ziet het op social media en tv vast wel langskomen. Te mooi om waar te zijn. Als dit plaatje bij jou er anders uitziet, kan dat zorgen voor een gevoel van eenzaamheid. Want wat doe je als je geen familie (meer) hebt of om een andere reden alleen bent met Kerst?

Maar wat is eenzaamheid eigenlijk?

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam, het is een rotgevoel.

Er zijn vier verschillende soorten eenzaamheid.

  1. Sociale eenzaamheid (weinig contact met anderen)
  2. Emotionele eenzaamheid (iemand missen bij overlijden of scheiding)
  3. Zingevende eenzaamheid (wat doe ik er nog toe)
  4. Praktische eenzaamheid (geen hulp)

In het algemeen kan je zeggen dat eenzaamheid ervaren wordt als

je je niet verbonden voelt met andere mensen. Dit kan zijn als je weinig vrienden of familie om je heen hebt, maar je kan je ook eenzaam voelen als er wel mensen om je heen zijn.

Meestal verdwijnt dit gevoel gelukkig weer als je beter in je vel zit.

Vaak zien anderen niet dat je je eenzaam voelt. Het is daarom zo belangrijk om zelf in actie te komen om je beter te voelen.

Maar hoe dan?

  • Sta jezelf toe om je verdrietig of eenzaam te voelen. En deel deze gevoelens met anderen. Het lucht enorm op en wellicht voelt je vriendin, broer of zus wel hetzelfde als jij.
  • Kijk bewust naar datgene wat je wel hebt en ga eens na bij jezelf of dat ‘ideale plaatje” in je hoofd wel realistisch is. Vergelijk je vooral niet met een ander. “Ieder huisje heeft zijn kruisje”.
  • Kom letterlijk in beweging. Bewegen helpt je om het gelukshormoon aan te maken. Maak dagelijks een wandeling en wie weet kom je weer anderen tegen.
  • Maar kom ook in beweging door het gezellig voor jezelf te maken. Een kaarsje, mooie muziek, en koop dat ene boek of tekencursus dat je al zolang wilde hebben. Kortom, plan iets in wat je niet elke dag doet en besteed er bewust aandacht aan.
  • Zorg goed voor jezelf, dus ook met Kerst. Als je je eenzaam voelt met kerst, versier dan wel je huis, ook als je alleen bent.
  • Nodig zelf mensen uit. Misschien zijn er alleenstaande mensen in je buurt. Of wellicht die aardige buurvrouw of buurman. En met Kerst hoeft er geen ingewikkeld kerstdiner te zijn maar tijd en aandacht voor elkaar. Daar draait het om.

Aandacht en tijd hebben voor elkaar.
Niet enkel me-time maar ook we-time.

Bij Caroline’s Tekencirkel plannen we regelmatig we-time in.

Door samen te tekenen tijdens een meeting creëren we heel bewust betekenisvol contact. Online maar toch heel dichtbij en waardevol.

Door samen gebruik te maken van de cirkel, de mandala, en betrokken te zijn met elkaar, stimuleer je een proactieve houding, waarvan je vrolijk wordt en een lichtpunt bent voor anderen. Dat willen we toch allemaal nietwaar?

We hebben tenslotte elkaar nodig om in beweging te blijven en iemand die een lichtpunt voor je kan zijn.

Maak ook jouw cirkel inzichtelijk.

Vaak weet je zelf wel wat je lastig vindt en waar je beter geen energie in kan steken. Door het in kaart brengen met behulp van Mandalatekenen wordt het glashelder waar jij positieve energie van krijgt. Om vervolgens van hieruit je eigen cirkel van betrokkenheid te vergroten.

Mijn kerstboodschap 2023  is dan ook: Kijk goed om je heen en ontdek de mooie dingen in je leven.

Dank je wel voor een geweldig Tekenjaar waarin ik jou heb mogen inspireren, ondersteunen, of heb mogen begeleiden.

Het is voor mij een voorrecht om je betrokkenheid bij Caroline’s Tekencirkel te mogen ervaren. Die betrokkenheid betekent veel voor mij. Heel hartelijk dank!

Vanuit het mooie Brabant wens ik je een licht-volle kerst toe en een mooi 2024, en hoop ik je in het nieuwe jaar weer te blijven inspireren.

Liefs Caroline

error: Inhoud is beschermd