Waarom creatief bezig zijn goed voor je is.

Creatief bezig zijn, of dat nu tekenen, schilderen, of schrijven is, is leuk, maar wist je ook dat het erg goed is voor je mentale en fysieke gezondheid?

Niet gek hè voor een uurtje fun?

Met Caroline’s Tekencirkel draag ik dit al langer uit maar ik heb dit afgelopen weken zelf aan den lijve kunnen ervaren.

Een paar weken geleden werd er bij mij letterlijk en figuurlijk een plekje tussen neus en lippen weggehaald. Niks bijzonders dacht ik. Maar dat bleek van wel, foute boel dus. Ik schrok me wezenloos en belandde in een hele onzekere tijd.

Juist in deze onzekere dagen van wachten op uitslagen, operatie etc. merkte ik dat juist het creatief bezig zijn in mijn atelier me kalmeerde en de spanning wat omlaag bracht.

Maar hoe komt dat dan?

Wanneer je creatief bezig bent en in een flow raakt, is er geen ruimte meer voor piekeren. Je hersenen maken dopamine aan,  dit is een geluks-stofje dat een kalmerend effect heeft op je lichaam en geest. En dat merk je meteen.

En of dat nu voor jou tekenen, muziek maken, schilderen of kleuren is, maakt niet uit. Creatief bezig zijn helpt je dus te ontspannen om weer in balans te komen.

Maar creatief bezig zijn kan nog meer voor je betekenen.

Tekenen, schilderen of op een andere manier creatief bezig zijn, helpt je ook bij het omgaan met en verwerken van emoties. Het wordt niet voor niets vaak ingezet als hulpmiddel om beter met je gevoelens te leren omgaan.

Want iedere tekening of kunstwerk van je vertelt een verhaal op zich. Het vertelt je door middel van kleur, voorstelling en indeling wat er bij jou leeft en wat je op dit moment nodig hebt.   

 

Juist door het creatief bezig zijn, maak je verbinding met je hart wat er voor zorgt dat je meer zelfvertrouwen en intuïtie ontwikkelt waardoor je veerkrachtiger in het leven staat. Kortom Creatief bezig zijn is dus hartstikke gezond voor lichaam en geest. Let er wel op dat je de lat voor jezelf niet te hoog legt. Maar nodig jezelf uit om te genieten van het proces en je verwachtingen los te laten. Juist het met open mind ontvangen en omarmen wat er ontstaat, is de meest krachtige manier om contact te maken met je hart.

Tenminste, zo werkt het voor mij…

Maar er is meer

Onderzoek heeft uitgewezen dat dagelijks tekenen of een andere vorm van creativiteit voor een verhoogd immuunsysteem zorgt. Het zorgt er dus voor dat je minder snel ziek wordt.

Het verbetert je hersenfunctionaliteit

Tevens is bekend dat je rechterhersenhelft voor het creatieve, emotionele en intuïtieve is en de linkerhersenhelft is de logische, analytische kant, het denken. En wanneer je deze twee laat samenwerken door creatief bezig te zijn,  verbeter je je concentratie en je geheugen. Nou, dat is mooi meegenomen nietwaar?

Gelukkig gaat het goed met mij. Ik zit in de herstel fase, de directe omgeving van het plekje is weggehaald en nu ben ik schoon. Wat een geluk! Tja en nu loop ik voorlopig met een vette pleister en wellicht moet er nog een reconstructie plaatsvinden. Toch wel een bijkomend “dingentje” voor mij. Iets met ijdelheid denk je?

Juist omdat ik zelf ervaren heb hoe helend en helpend creatief bezig zijn is, maar ook hoe helpend het was om mijn gevoelens op papier te zetten, te vertalen en te kunnen verwerken en doorvoelen, wil ik je nog eens extra attenderen op hoe belangrijk creatief bezig zijn ook voor jou kan zijn.

Juist nu maak ik me sterk om ook jou en anderen dit te laten ervaren door mijn off en-online programma’s, en persoonlijke tekensessies te kunnen aanbieden.

Wil jij meer inzicht in jezelf om zo meer balans, energie en plezier in je leven te brengen? Dan is creativiteit daar een belangrijk onderdeel van.

Meld je dan aan voor de online cursus “Ontdek jezelf door mandalatekenen” en start direct!

error: Inhoud is beschermd